Visgilde de Zeeland
Markiezaatsweg 11b
4615 PA Bergen op Zoom
T. 0164-700260

Dorade, vis van de maand Juli

De dorade (Sparus aurata), ook bekend als Dorade Royale en goudbrasem, is lid van de Sparidae (zeebrasemachtige). Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid Orata genoemd en zo nog steeds in Italië (terwijl het in Spanje ‘Dorade’ is), leeft van nature in rotsachtige kustwateren.

De volwassen vis bereikt gewoonlijk een lengte van ongeveer 35 cm, maar kan tot 70 cm worden en tot ongeveer 2,5 kg wegen. Ze bereiken hun commerciële grootte gemiddeld na anderhalf jaar. Een dorade heeft een ovaal lichaam, tamelijk hoog en samengedrukt, relatief kleine ogen en een rij flink scherpe tanden die verstopt zitten achter zijn dikke lippen. Er zijn veel verschillende soorten zeebrasems, de bekendste en meest voorkomende zijn: de Dorade Royale, Dorade Grise , ook wel zeekarper of gewone zeebrasem genoemd en de rode zeebrasem die door het leven gaat als Dorade Rose

De meeste dorade worden gekweekt tot ze een gewicht hebben bereikt van 400 à 500 gram. Deze leent zich uitstekend om als hele vis te worden bereid. Dorade Grise is een magere vis, waar de Dorade Rose en Royal mager tot matig vet zijn. Deze vissoort is geschikt om te bakken, grillen en in de oven te bereiden en heeft stevig, tot matig vet visvlees, dat door het eten van schaaldieren, fijn van smaak is. De vis wordt meestal geschubd op de huid gebakken.

Visgilde de Zeeland
Markiezaatsweg 11b
4615 PA Bergen op Zoom
T. 0164-700260