Visgilde de Zeeland
Markiezaatsweg 11b
4615 PA Bergen op Zoom
T. 0164-700260

Griet, vis van de maand november

Griet (Scophthalmus rhombus) is een relatief onbekend lid van de platvisfamilie waartoe o.a. tong en schol toebehoren. De griet is het meest verwant aan de tarbot. Griet wordt dan ook nog wel eens met deze soortgenoot verward. Net als bij de tarbot wordt er niet gericht gevist op deze soort, maar wordt hij gewenst bijgevangen bij de visserij op andere platvissoorten. De Nederlandse vloot haalt ongeveer 1000 ton griet per jaar op uit de Noordzee.

Griet(filet) kan op dezelfde manier bereid worden als (de duurdere) tarbot. Griet kun je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert dus altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets. Het eten van griet is erg gezond want naast dat het een magere vissoort, bevat deze veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Visgilde de Zeeland
Markiezaatsweg 11b
4615 PA Bergen op Zoom
T. 0164-700260