Visgilde de Zeeland
Markiezaatsweg 11b
4615 PA Bergen op Zoom
T. 0164-700260

Langoustine, vis van de maand mei

Deze maand zetten we de langoustine in de kijker! Langoustines zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 centimeter lang zijn. Net als bij kreeften zijn de voorste poten sterker ontwikkeld en eindigen in scharen. Deze bevatten bij langoestines echter niet veel vlees. De langoustine wordt ook nieroogkreeftje genoemd door zijn niervormige ogen.

De Italiaanse naam voor langoustine is scampo (meervoud scampi), maar in België gebruiken we deze naam voor reuzengarnalen, niet voor langoustines.
Er zijn verschillende manieren om een langoustine klaar te maken. Zowel in de pan als op de barbecue of in de oven zijn ze zeer lekker. Vaak worden ze ook gebruikt om gerechten af te werken of extra te decoreren.
Pocheer verse langoustines enkele minuten. Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze in het kookvocht afkoelen. Dit kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen. Om de langoustines te pellen, breekt u eerst de staart af en vervolgens verwijdert u het schild. Het vlees in de scharen is moeilijker te verwijderen, maar de smaak is minstens even lekker. Met behulp van een kreeftenvorkje gaat dit eenvoudiger.
Langoustines zijn veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld kreeft of krab. Vries ze daarom best onmiddellijk in als u ze niet consumeert op de dag van de aankoop.
 

Visgilde de Zeeland
Markiezaatsweg 11b
4615 PA Bergen op Zoom
T. 0164-700260